Hoe is het om werkzaam te zijn op een internationale klus?
Bukom is over het algemeen werkzaam op de Nederlandse markt maar we zijn ook actief over de grens. Vandaar dat we ons deze keer de vraag hebben gesteld: Hoe ervaart ons personeel de internationale klussen? Voor dit artikel spraken we een aantal medewerkers die regelmatig naar dit soort klussen gaan.
Hoe bereid je je voor op een internationale klus?
“Meestal het weekend voordat we op pad gaan naar de klus, verzamelen en controleren we nauwkeurig het equipment zodat we alles alvast klaar hebben voor vertrek. Voordat we vertrekken verzamelen we met alle collega’s die meegaan op het hoofdkantoor waar we een uitgebreide briefing houden met de projectleider. In de briefing wordt alles wat te maken heeft met de klus haarfijn uitgelegd en maken we afspraken over hoe we te werk gaan. Daarna lopen we nogmaals alle wagens en equipment na. Als dat allemaal goed is zijn we klaar voor vertrek!’’ Aldus Machinist Martijn Doll.
Waar verblijf je in het buitenland?
“Meestal is dat in een hotel maar het komt ook wel eens voor dat we met elkaar in een vakantiehuisje verblijven. Het ontbijt wordt iedere ochtend voor je gemaakt, daar hoeven we zelf niks voor te doen. Dat is altijd wel lekker wakker worden. De lunch en het avondeten kunnen we zelf beslissen waar we dat doen. Het leuke aan zo’n internationale klus is dat je wat meer tijd buiten het werk met je collega’s doorbrengt. Vaak gaan we gezellig met elkaar wat eten. Je merkt wel nog steeds met covid-19 dat het lastig is om een plek te vinden waar je kunt eten maar het blijft gelukkig even gezellig’’ aldus Meewerkend Voorman Michael Moes.
Heb je last van een taalbarrière?
Martijn benadrukt dat communicatie erg belangrijk is, ook als je in het buitenland bent. “Daarom wordt het hoofdkantoor elke dag op de hoogte gehouden van alle dingen die zich afspelen op de klus. Ook wordt er goed contact gehouden met het bedrijf waar de klus wordt uitgevoerd. Vaak zijn dit grote bedrijven die door heel Europa zitten waardoor er altijd wel iemand is die goed Engels spreekt. Mocht dit niet het geval zijn lossen we het wel op met een soort mengelmoes van gebarentaal en handen– en voetenwerk. Het gaat op zo’n moment om kleine dingen omdat het project al volledig is afgestemd.”
Zijn de werkzaamheden anders dan in Nederland?
“Er is in de basis weinig verschil tussen klussen in het buitenland en in Nederland want het werk is over het algemeen hetzelfde. Alleen zitten we natuurlijk in een ander land met een andere omgeving en klimaat waar je soms aan moet wennen. Ook is er in andere landen een andere regel– en wetgeving dus daar moet rekening mee worden gehouden. Zo hebben landen als Frankrijk en Duitsland andere regels voor de maximale massa wat een vrachtwagen mag wegen. Je mag daar maximaal 40 ton wegen terwijl in Nederland 50 ton als standaard wordt genomen.”
Hoe vinden ze het thuis dat je een tijdje weg bent?
‘’Natuurlijk is het wel lastig voor je familie als je een tijdje naar het buitenland gaat maar ze weten ook waarom ik ga en dat ik weer terugkom. Het is dan ook mooi als ik weer thuiskom dat mijn zoontje meteen op mij afspringt omdat hij blij is dat ik weer thuis ben.’’ Vertelt Voorman Michael.
Zou je de volgende keer weer naar het buitenland gaan?
Martijn zegt: ‘’Ik vind klussen in het buitenland zelf heel fijn. Je weet namelijk waar je aan toe bent. Je gaat maandag heen en je bent vrijdag weer thuis. Je hebt veel vrijheid in het buitenland en je komt meer aan je rust toe heb ik het idee. Ook is het gezellig om na een flinke dag werken een biertje te doen met je collega’s op een terras. Zo heb je zelfs een beetje het vakantiegevoel.’’
Michael zegt: ‘’Ook ik vind klussen in het buitenland relaxter en wat rustiger. Het is weer iets anders dan klussen waar je in Nederland heen gaat, er zit wat meer regelmaat in. Je bent een beetje eigen baas want je neemt pas contact op met het hoofdkantoor als er problemen zijn. Ik ben de volgende klus weer van de partij!’’